Masseren is heerlijk, maar bij wie laat je jezelf masseren?.
Er komen de laatste jaren een heleboel massagepraktijken en praktijkjes bij, ook in Zeeland, alleen al in Goes en omstreken kun je er al een boel vinden als je even gaat zoeken op het internet, maar waar wil je nou wel en waar niet naar toe?
Ofwel, is het de prijs waard? en bij wie kun je je twijfels hebben? Helemaal zeker weten kun je dat nooit, maar er zijn wel wat indicaties die je op de goede weg kunnen helpen.

– De eerste indicatie is de opleiding die de masseur/masseuse heeft gevolgd. Is het een erkende opleiding die de nodige studie vergt of een cursus van een paar weekjes of zelfs soms maar een paar dagen? Lastig om te achterhalen, omdat niet iedereen vermeld wat hun vooropleiding of ervaring is. Als er niets vermeld staat, is dat eigenlijk ook al een aanwijzing. Masseur is geen beschermd beroep, iedereen mag dus zomaar beginnen.
Eén van de opleidingen die heel veel aandacht schenkt aan het leren van alle processen van het menselijk lichaam is de NGS opleiding. NGS staat voor Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Kom je bij een NGS masseur, dan zit je op het gebied van kennis in ieder geval goed. Niet voor niets dat je deze masseurs ook veel ziet samenwerken met grote evenementen als de Nijmeegse Wandelvierdaagse.

– Een tweede indicatie over wel of geen serieuze massage is de locatie. Veel masseurs werken op een slaapkamertje met een, vaak wat instabiele, opklaptafel. Zo ben ik zelf ook begonnen, maar als je jezelf als masseur serieus neemt en je wil dat je klanten dat ook doen, dan moet je opschalen.
Er voor zorgen dat je afhankelijk van de massage een geschikte ruimte inricht. Zelf heb ik nu twee verschillende ruimtes, één voor massages als sport, ontspanning, hot/coldstone en ayurveda massage en één voor de Lomi Lomi, de intuïtieve (op de mat) massage en Thaise yoga massage. Binnenkort een derde ruimte voor de Zeeuwse hammam massage, een mooie massage van Oosterse oorsprong met een plaatselijk tintje.
Is de masseur nog maar kort bezig dan kan een klein kamertje best. Iedereen moet eerst even kijken of het wel zijn of haar “ding” is. Maar iemand die al langer in het beroep bezig is moet toch wel zorgen dat er een uitstraling is die bij de massage past.

– Een derde factor waar je op kan letten is de website en social media gebeuren. Is de site passend met de nodige informatie. Of een, op een vrije middag, in elkaar gezette verzameling van plaatjes en tekst. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de ruimte, neemt de masseur zijn beroep serieus of is het een bijverdienste.

– Een vierde indicatie is de prijs. De minst leuke, maar wel een logische. Als een masseur gedegen opleidingen volgt, zijn die vaak duurder dan een cursus van enkele dagen. Ook het bijscholen van deze opleidingen, het onderhouden van de ruimtes, het aanschaffen en wassen van handdoeken, kleding e.d. en niet te vergeten de gebruikte olie welke ook in verschillende kwaliteiten te koop is met de bijbehorende prijsverschillen. Dat alles heeft een prijs en die moet toch doorberekend worden. Een duurdere massage hoeft niet te betekenen dat de masseur dus duurdere opleidingen volgt en goede olie gebruikt. Helaas niet. Een goedkope massage maakt wel duidelijk dat er zeker niet teveel aan dit soort zaken wordt uitgegeven.

Je ziet wel, een masseur vinden op internet is niet zo moeilijk, maar kijk verder dan alleen de prijs. Let ook op de andere factoren, het gaat tenslotte om je lichaam en daar heb je er niet zoveel van. Zorg er goed voor en een massage hoort daar zeker bij.
– Een laatste feit wat nodig is voor een ontspannen massage is een heel lastige om vooraf te bepalen. Namelijk: Is er een klik of niet?
Deze zul je zelf moeten zoeken. Meestal zul je door af te gaan op je gevoel wel goed zitten, maar misschien ook niet. Ga dan niet meteen denken: “Een massage is niks voor mij” want echt waar, een massage is wat voor iedereen. Je moet alleen wel de juiste masseur hebben. Ik hoop dat deze blog je daar een beetje bij helpt.

Ik hoop dat jullie mijn eerste blog leuk vonden om te lezen, ik ga proberen er regelmatig eentje te schrijven, dus kijk af en toe eens op de site.
Mocht je een keer een massage willen, dan ben je altijd welkom bij mij of één van mijn collega’s.

Waar mijn NGS collega’s zitten kun je ook vinden op https://www.vindeenmasseur.nl
Even wat scrollen en je postcode invullen is genoeg om een lijstje met gediplomeerde sport en/of wellness masseurs in de omgeving te vinden.

Geniet van het leven, verwen jezelf.

Warme groeten,

Bas
MassageBas

Plaats een bericht